• Tandlægerne-Bredgade21-Roskilde


Smertegivende revner i tænderne

(Infraktioner).  Nogle tænder med revner kan du ikke mærke. Men når en tand med en revne begynder at gøre ondt, vil du mærke en smerte, når du tygger sammen på noget hårdt eller sejt, fx en brødkerne eller en karamel.

Der er flere årsager til, at tænder kan revne. Først og fremmest skyldes det, at tænderne kan blive svækkede efter mange års brug. Man kan sige, at revner er en form for træthedsbrud i tanden. En revne kommer der, hvor tanden er svagest.

Det sker oftest i en kindtand, som er svækket, fordi der har været caries i tanden. Jo større fyldningen er, og jo mindre tandsubstans der er tilbage, jo lettere kommer der en revne. I sjældne tilfælde ses revner i sunde, ubehandlede tænder. Tandens nerve kan tage skade, så det i visse tilfælde bliver nødvendigt at rodbehandle tanden. En revne kan også føre til, at tanden flækker. Hvis der kun brækker en lille del af tanden, kan den bygges op igen. Men flækker tanden, skal den trækkes ud.

Hos TANDLÆGERNE BREDGADE forsøger vi at forebygge revnedannelser i tænderne ved fremstilling af stærke fyldninger eller kroner, samt foretager rodbehandling, hvis revnen har ført til permanent skade på tandnerven.

Store dybe revner i 6 års tand før og efter behandling med plast. Foto Tandlæge foreningen

Store dybe revner i 6 års tand før og efter behandling med plast. Foto Tandlæge foreningen


Rodbehandling

En rodbehandling er nødvendig, når et cariesangreb går helt ind til nerven i din tand.

Det er også nødvendigt, hvis en tandskade har blotlagt nerven, eller hvis du får smerter efter et slag mod tanden. Rodbehandlingen fjerner den smerte, som du vil mærke, hvis nerven er blottet eller angrebet af caries. Hvis nerven er død, vil du ikke altid mærke smerte, men tanden skal stadig rodbehandles, da der ellers kan opstå rodbetændelse, som kan medføre smerter og tandbylder.

Efter rodbehandling, kan det være nødvendigt at styrke tanden med en krone, da tænder uden ”nerve” tørrer ud og oftere knækker.

Hos TANDLÆGERNE BREDGADE udfører vi rodbehandling af de fleste tænder, der er dog enkelte patienter, som efter røntgen vurdering sendes videre til specialist  tandlæge Kasper Holm-Busk, der udfører behandlingen under mikroskopi. Behandlingen bliver ofte foretaget under lokalbedøvelse, da vi altid tilstræber smertefri behandling.

Tand med nervebetændelse/tand med rodspidsbetændelse.


Tand med nervebetændelse/tand med rodspidsbetændelse. Foto: Tandlæge foreningen


Visdomstænder

(3. molar) Visdomstænder er ikke roden til visdom, ej heller roden til alt ondt.

Mange lever fint og uproblematisk med deres visdomstænder, og hos andre bryder de aldrig frem eller er slet ikke anlagt. Men hos nogle vokser visdomstænderne skævt frem eller mangler plads til at vokse helt frem, hvilket kan forårsage sygdom i tandkødet omkring dem, eller endnu værre ødelæggelse af nabotanden.

De kan også sidde så svært tilgængeligt for tandbørsten, at der uundgåeligt kommer hul i dem eller betændelse omkring dem. Og så bør man selvfølgelig få dem fjernet.

En lille operation

Nogle visdomstænder, især dem i underkæben, skal fjernes ved en lille operation, fordi de sidder for langt nede i kæbeknoglen, eller for tæt på underkæbe-nerven. Det kan vi vurdere ved at tage et røntgen-billede, og i givet fald henviser vi til til en dygtig kirurgisk tandklinik i Roskilde, som vi samarbejder med. Andre visdomstænder, særligt dem i overkæben, sidder sådan at vi sagtens kan fjerne dem her på klinikken.
Nogle gange gør en ‘syg’ visdomstand ondt, andre gange mærker man den ikke.

Hos TANDLÆGERNE BREDGADE står vi klar til at rådgive dig omkring status med dine visdomstænder, hjælper dig til at passe på dem, eller få dem fjernet, hvis det viser sig nødvendigt.


Isninger i tænderne

(Perifer dentinhyperæstesi) Rigtig mange mennesker døjer fra tid til anden med isninger i tænderne, en oplevelse af skarp smerte, som udløses ved indtag af ‘kold’ mad og drikke, kold luft, og nogle gange direkte berøring fx ved tandbørstning.

Det kan skyldes flere ting: et hul, en revne, tandslid, syreskader på emaljen, nye plastfyldninger, men hyppigst er der blot tale om ‘ufarlige’ følsomme tandhalse.

Behandlingen afhænger selvfølgelig af årsagen, og hos TANDLÆGERNE BREDGADE står vi klar til at hjælpe dig med at finde frem til årsagen og den rigtige behandling – så du kan nyde is og kolde drikke uden gener fra tænderne.

Isninger i Tænderne

Isninger i Tænderne

Tandlægeskræk

Tandlægeskræk– også kaldet odontofobi.

Mange mennesker har tandlægeskræk eller er meget nervøse for tandeftersyn eller behandling.

Hos TANDLÆGERNE BREDGADE giver vi os god tid til at informere dig om behandlingen samt om mulighederne for smertefri behandling.

Det er vigtigt, at du informerer os om din frygt eller angst, så vi bedre kan tilrettelægge behandlingen og lytte til dine ønsker. Du er altid velkommen til at tage en ven eller et familiemedlem med til undersøgelsen/behandlingen.